vineri, 28 octombrie 2016

Hopa sus din pijamale! Se plantează copaci!


      Gata leneșilor! Știu că weekend-ul este dedicat lenevirii, moțăitului în pat la căldurică, mai un film, mai o cafea pe la 12.
      MÂINE NU! Mâine vă treziți la 7 dimineața. Moțăiți la un duș cu apă rece, vă echipați sport și ne vedem la 9 în Copou la Gaudeamus. Mâine, sâmbătă 29 octombrie 2016, însuflețim Campusul Codrescu.




             Veți participa la o acțiune grozavă  a celor de la Yonder: Green in City.

“În această sâmbătă, ne adunăm să plantăm copaci în Campusul Codrescu și vă invităm să vă alăturați! Pe scurt acesta este mesajul nostru. Prin acest proiect încercăm să reabilităm și să modernizăm spațiile verzi din Campus. Cireși sălbatici și tufe de “ploaie de aur” sunt pregătite pentru a fi plantate. Întrucât toamna este prielnică numai pentru plantare de arbori și arbuști, vom reveni la primăvară pentru a continua lucrările – să ajutăm la ecologizarea spațiului verde, plantare de gazon și alți arbuști de sezon. Credem că este de datoria noastră să contribuim la un mediu mai sănătos și plăcut pentru studenții ieșeni, viitorii noștri colegi”, ne spune Cătălin Ciobanu, Career Manager la Yonder.
       
      Este îmbucurător că mai sunt și companii care se străduiesc să repare ce alții strică. Nu dau nume. (PRIMĂRIA)
De ce să vii?
Pentru mediul încojurător în care trăiești.
Pentru că omul, cât trăiește, ar trebui să planteze măcar un copac.
Pentru a-i lăsa copilului tău o moștenire sănătoasă.
Pentru că la 80 o să te plimbi prin Copou și o să-ți vezi copacul crescut mare, frumos și vânjos. Atunci îți vei aduce aminte că ai lăsat lenea și ai făcut un gest semnificativ.


       Dacă vrei să vii, te poți înscrie aici. Dar vino și fără înscriere. O mână de ajutor în plus niciodată nu strică. Plus că abia aștept să bem un ceai împreună, să ne cunoaștem și peste ani să ne revedem cu drag la ”copacul nostru”. Plus că și bloggerii din Koopertiva 2.0 Iași vor fi prezenți. 
      
     Green in the City a apărut ca o inițiativă a echipei Yonder căreia i s-au alăturat Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni (ASII) și Plantăm Fapte Bune. Cele trei echipe reunite își propun acum să adune voluntari care să ajute la plantarea de tei și arbuști ornamentali.

       “Suntem pregătiți pentru eveniment cu plante, unelte, gustari și ceai cald. Ne propunem să avem parte de un eveniment plăcut, să ne distrăm împreună și să facem treabă bună. Mă bucură parteneriatul pe care l-am realizat cu ASII și Plantam Fapte Bune. Si cel mai tare mă încântă sentimentul că, iată, facem ceva durabil pentru comunitatea locală, împreună și pentru studenți”, a încheiat Cătălin.
       
      Singurul impediment al acțiunii este ploaia. Dacă va ploua și sâmbătă, acțiunea va fi amânată pentru week-endul următor.
       Campusul Codrescu găzduiește 2,000 de studenți cărora li se adaugă personalul campusului, a unităților administrative (Direcţia Servicii Sociale Studenţesti - D.S.S.S., Direcția de Schimburi Internaționale „Gaudeamus- Akademos”, Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră si Plasament – CIPO, Biblioteca de Litere și Biblioteca de Istorie a UAIC), precum și numeroși vizitatori. Starea spațiului verde acum lasă de dorit și necesită un refreshment serios.

sursă foto: PovesteaCasei.ro

    În cazul în care nu ați auzit de Yonder, iată câteva detalii. Este partenerul companiilor de produse software și le ajută să se concentreze asupra pieței pe care acestea le servesc, prin inovație, agilitate și predictibilitate. Yonder deservește companii de produse software din Europa de Vest de la sediile sale din România (Cluj-Napoca și Iași) și din Olanda. Yonder face parte din Total Specific Solutions Group (TSS) si Constellation Software Inc (CSI) din Canada. 

      Yonder are în prezent 260 de angajați în România, dintre care 200 în centrul de dezvoltare de la Cluj, iar 60+ la Iași.





luni, 24 octombrie 2016

"Tu, cel ce iubeşti vinul, nu lăsa niciodată via să sufere."

     
     Și asta fac zi de zi și an de an cei de la Bucium. Nu lasă niciodată via să sufere.     
Îmi aduc aminte că acum ceva ani am primit de la Sorin o sticlă de vin de colecție de la Bucium. Un Aligote din 1994. M-am uitat la sticla prăfuită, am scos-o frumos din cutia ei plină cu paie și mi-am imaginat istoria ei. Mi-am imaginat aceea toamnă secetoasă, mâinile bătrânilor ce strângeau strugurii, copii desculți țopăind în putina plină cu struguri, secându-i de zeamă și de viață, la propriu. Mi-am imaginat beciurile întunecate și răcoroase cu butoaie imense și pline cu vin. Mi-am imaginat sărbători și petreceri date în cinstea vinului. Atâta istorie și atâta poveste, iar eu nu aveam decât o singură dilemă: cu cine beau minunăția asta de vin? :))




     Am găsit într-un final și victima (azi cică îi zice - soțul meu - ), iar de atunci vinurile Bucium au fost salvarea noastră în orice. Aveam să mergem în vizită la prieteni dragi. Ce le luăm? Vin ”vechi” de la Bucium. E ziua lui Alin, ce-i luăm? Vin de la Bucium. Merg să cunosc socrii. Ce luăm? Ha! Vin de coleție de la Bucium! Îi îmbătăm și gata! Mă vor îndrăgi. :))



     Și uite așa ușor, ușor, vinurile Bucium au devenit parte din viața noastră și părtașe la cele mai importante momente. Acum să fim serioși! Cui nu i-ar place să bea un vin din 1958? Cui nu i-ar place să-i ofere fiului său, la majorat, un vin de aceeași vârstă cu el. Sau invers. Să-ți ofere copilul un vin din anul în care el s-a născut. Vremea puloverelor, a deodorantelor și cămășilor a apus.
     Mereu am fost lăudată pentru cadourile mele originale, deci mai pot bifa cu brio încă o idee.


     Dar să revenim la oile vinurile noastre. De ce m-am apucat tocmai acum să scriu despre vinuri în loc să le beau? Pentru că zilele trecute am fost onorată să reprezint Kooperativa2.0 Iași la Sărbătoarea Vinul Nou, un eveniment organizat de Bucium.
Marius Zănoagă, Directorul de Marketing ne-a oferit câteva informații legate de noul design al produselor Bucium, despre faptul că este singura companie din România care a creat eticheta 3D, despre investițiile cu fonduri europene, optimizarea gamei de produse, noile plantații de vie și despre cum echipa s-a mărit cu oameni tineri și entuziaști. Am aflat că exportă în Europa din 1952 și că spumantele noastre românești se găsesc pe rafturile magazinelor din SUA.


     În timp ce Dorin Onofraș, directorul general Bucium, a premiat ambasadorii care au ajutat la promovarea vinurilor pe plan local și nu numai, am avut timp să răsfoiesc și cel mai frumos proiect Bucium: Trade Presenter – book-ul vinului. O carte care va avea să stea mărturie la baza istoriei Bucium.








     Compania se dezvoltă de la an la an. 2016 a fost un an bun din toate punctele de vedere, dacă e să ținem cont că cifra de afaceri le-a crescut cu 20%, iar recolta lor a numărat cele mai bune vinuri anul acesta numărându-se soiuri de la Busuioacă de Bohotin, Fetească Albă, Neagră și Regală, până la Aligote, Muscat Ottonel, Riesling și Merlot.







      Una peste alta, eu sunt client declarat. Spumantul știu cum e, vinurile le știu, până și vinul rose a lui Bote îl știu. Totuși, oare ce gust au țuica de prune și rachiul de toscovină? /:)











joi, 6 octombrie 2016

Blogăreală + cafea = FIKA



     Trebuie să învăț librăriile din Iași, mai ales cele din Piața Unirii. 
Primesc invitație de la Andreea să ne vedem cu gașca la o cafea! Locul întâlnirii? FIKA, lângă Librăria Junimea.


      Pffff …. O ieșire după atâta amar de timp. Nici nu mai știam cum e in ”cilivizație” :)))
       Zis și făcut! Mă fac toată ghelă și răchitoare și mă pornesc. Parchez undeva pe Independenței și o iau agale la picior. Mă proptesc în fața librăriei Humanitas. Mă uit ca un copil mic pentru prima dată la trecerea de pietoni: când spre stânga, când spre dreapta. Unde-i, mă, cafeneaua aia?
Când mă uitam eu tot stânga - dreapta mai, mai să fac entorsă la gât, văd cu coada ochiului un J mare cât casa … peste drum. JUNIMEA!
Bravo, blondo!


     Ajung la locul de întâlnire. Intru în cafenea și jos, la parter, liniște. Dar nu o liniște de aia …. ci o liniște de aia …. liniștitoare. V-am pierdut, știu!



     Mă întâmpină  2 zâmbăreți - Andrei și Roxana, cei care aveam să aflu mai târziu, sunt proprietarii cafenelei. Nu apuc să zic nimic că și aud ditamai hărmălaia de la etaj.
Normal!! Iar ai ajuns ultima!
     Urc și eu la gașca veselă. Anda mă ia că vine doamna Cruella, Florina îmi face semn să vin lângă ea, iar Titi mă amenință că mă pupă mai târziu de bună revedere. Câteva (MULTE) fețe noi. Eheeeee …. Blogosfera ieșeană crește frumos și sănătos. Viitor de aur are online-ul.


     Mă așez lângă Florina și Alexandru. Imediat își face apariția și Ionuț, vine și VIP-ul de Bogdan, Paul urca deja cu aparatul foto fixat pe noi, deci putem să dăm drumul la hăhăială.
     Îmi era dor de ei, de momentele de cârcoteală și de comentarii non-stop.



     Printre râsete și poze, Andrei și Roxana vin să ne povestească puțin despre mica lor cafenea. FIKA – un concept suedez nou implementat la Iași, este o cafenea de suflet. Fika în suedeză înseamnă pauză de cafea. Exact ce iubesc eu: pauzele, cafeau și PRĂJITURILE! Da, da! Am degustat niște prăjituri suedeze grozave. Și dacă nici eu nu mă mai pricep la dulciuri, atunci nu știu cine!





       Ne-am bătut pe ele. Eu vs Adelina și Alexandra. Suroriile Bohan mi-au pus ambiția la încercare! Doar domnul Constantin ce stătea liniștit și se amuza de noi printre blițurile aparatului foto.
          Dar știți ce-i interesant? Am avut curaj să beau cafeaua fără zahăr. Doar cafea cu lapte. O să râdeți de mine, dar prima gură de cafea m-a dus cu gândul la țară, la bunica, la acel lapte fiert în ceaunul unde ai făcut mămăliga. Poate nu-i cea mai fericită asemănare, dar gustul era atât de aromat încât acel pliculeț de zahăr l-ar fi stricat. Ciudat sentiment cum o cafea adusă din Kenya și Etiopia te trimite direct cu gândul la copilărie și bunici. Indiferent de tipul cafelei: espresso, cappuccino, flat white sau black - copilăria mea era acolo. :)


Ca să o scurtez, una peste alta, cred că și eu și Victor, SimonaMarian, Ioana, Alexandra, Diana, Mariana, Ionuț plus Andreea ne-am găsit o nouă cafenea de suflet.


ÎNCERCAȚI! :)