duminică, 18 decembrie 2016

Tic Tac Tic Tac


Tic Tac anii trec, ne schimbă ...





         Anii ne schimbă. Ne schimbă zilele, orele, clipele. Ne schimbă un moment, un gest, o vorbă. Atâtea lucruri care ne schimbă, atâtea se pot întâmpla pe ultima sută de metri.

       Vă mai aduceți aminte de proiectul nostru Share-uim globuri cu suflet? Ei bine ne află pe ultima sută de metri. Tic Tac clipele trec și tu poți face o minune în ultimul moment. De mâine și până miercuri inclusiv, ne vei găsi cu mic cu mare la cele 11 familii care locuiesc în Casele Share.
        Împărțiți pe echipe, de mâine vom pleca la colindat la familiile de mai jos. 

Familia 1 – Vlădeni – formată din 3 copii de 6 ani (băiat), 12 ani (băiat), 14 ani (băiat)  și 1 părinte

Familia 2 – Popricani – formată din 4 copii – 2 ani au gemenele (fete), 7 ani (fată), 9 ani (fată)  și 2 părinți

Familia 3 – Miroslava – formată din 3 copii – 5 ani(băiat), 8 ani (fată), 10 ani (băiat) și 2 părinți

Familia 4 – Moimești/Popricani – formată din 5 copii – 2 ani (băiat); 4 ani (băiat); 12 ani (băiat); 15 ani (fată); 16 ani (fată) și 1 părinte

Familia 5 – Prisăcani – formată dintr-un băiat de 15 ani – fără părinți acasă

Familia 6 – Popricani – formată din 7 copii – cu vârste între 0-15 ani și 1 părinte

Familia 7 – Popricani – formată din 2 copii – 5 ani (fată); 7 ani (băiat)

Familia 8 – Tipilești/Popricani – formată dintr-o bătrânică de 70 ani – Catinca

Familia 9 – Voinești – formată din 4 copii – 7 ani (fată); 12 ani(fată); 14 ani (băiat); 17 ani (băiat)

Familia 10 – Popricani/Moimești – formată din 5 copii – 5 ani (fată); 7 ani (fată); 12 ani (fată); 15 ani (fată); 14 ani (băiat)

Familia 11 – Medeleni/Golăești – formată din 3 copii – 5 ani (fată); 7 ani (fată); 16 ani (băiat).






         Carrefour Felicia Iași ne-a pus la dispoziție brăduți și toate cele necesare pentru ornarea lor, dar și un pachet consistent cu alimente. Hai și tu alături de ei, alături de noi, alături de acei oameni mai puțini norocoși.



          Orice dorești să donezi, este binevenit.
 
Eu îți mulțumesc anticipat. 


 

vineri, 16 decembrie 2016

Știi ce gust are cafeaua de 2 lei. Dar știi gustul celei de 5 lei?




Cafea de 2 lei ai tot încercat. Și fac pariu că nu doar cafea. Sunt sigură ai avut parte de mâncare de 2 lei, papuci de 2 lei, zile de 2 lei și oameni pe care nu ai da nici 2 bani. Sunt sigură că exemplele ar fi cu nemiluita.
Dar cafeaua de 5 lei ai încercat-o?


Știți sentimentul ăla în care te trezești pe la 10-11 dimineața, deschizi geamul, te bucuri de aerul curat de afară și apoi de mirosul minunat de cafea ce vine din bucătărie? Nici eu. J)
Dacă iubesc ceva în viața asta, aceea e cafeaua. Unii o iubesc așa de mult încât își dau doctoratul în ea. Mie nu-mi prea plac doctorii, așa că m-am mulțumit doar să o beau. J)))



Lăsând gluma la o parte, nu știu să spun de ce iubesc la nebunie cafeaua. Dar dacă e bună, multă și ieftină, atunci o iubesc la nebunie x 2.
Nu cred că este cafenea în Iașul acesta în care să nu fi intrat, la fel cum nu este nici cafenea din conceptul ”to go” la care să nu fi stat la coadă.
Auzisem de noile francize din Iași ”5 to go”, dar cum stau la țară și am devenit șofer de duminică, vin mai rar prin civilizație. În schimb, am ajuns zilele trecute prin spate pe la MoldovaCenter și am văzut cafeneaua. Mică, chochetă, cu miros de scorțișoară și aer de Crăciun. A fost dragoste iremediabilă între mine, cafea și portofel.

Orice lucru, dar absolut orice lucru este 5 lei. Cafeau imensă cu arome care mai de care este 5 lei. Că e simplă, cu lapte, cu frișcă, cu vanile, tiramisu sau cu voie bună, plătești 5 lei. Ceaiul rece sau cald, ciocolata caldă, energizantele, freshurile, berile, sandwichurile și deserturile sunt fiecare 5 lei. Apa este 5 lei, dar primești două, biscuiții sunt 5 lei, dar primești doi (imenși), brioșele sunt 5 lei, dar bineînțeles, primești două. Deci e Raiul iubitorilor de cafea și taxa de intrare este 5 lei. Au până și biscuți vegani la 5 lei. În magazinele de specialitate, aceiași biscuți sunt cu cel puțin 3-4 lei mai scumpi.




Sunt două locații în Iași, la Moldova Center și pe Copou vis-a-vis de Clădirea Habitat. Deci dacă ai chef să te plimbi prin Copou, poți opta pentru compania unei cafele bune, iar dacă ești cu treabă prin zona Moldova, poți face o pauză de 5 minute, să-ți iei o cafea de 5 lei și să ai o zi de nota 50.
          După ce am ”gogălit” nițel brandul, am aflat că este unul românesc și nicidecum unul împrumutat de pe afară. Am aflat că în România sunt la ora actuală undeva la  35 de locații, iar poiectul vizează un număr final de 100 locații în București și 50 în țară.






         Și mai știu ceva fain! Mai știu că locațiile din Iași sunt manageriate de Anca, o tipă super simpatică care m-a câștigat de clientă din prima clipă. ;)



luni, 12 decembrie 2016

Dăruim de sărbători zâmbet pentru autism


Decembrie e luna în care se întâmplă minuni. Toți sunt un pic mai buni, mai darnici și campaniile umanitare sunt ca magazinele cu pâine, la orice colț. În Decembrie toți își aduc aminte de Dumnezeu și dăruiesc mai mult sau mai puțin. Dacă vrei să faci și tu o faptă bună, te aștept alături de mine pe 16 Decembrie. Fă o minune pentru un copil cu autism. 
          Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (A.N.C.A.A.R.) – filiala Iași, împreună cu partenerii săi: Cluburile Lions Iași D, Lions Iași 2000 și Asociația Muzicală „Angeli”, organizează vineri, 16 Decembrie 2016, ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” Iași, spectacolul caritabil “Dăruim de Sărbători”.


Scopul evenimentului este strângerea de fonduri necesare terapiilor specifice pentru 30 de copii și tineri cu autism care vin zilnic la A.N.C.A.A.R. Iași.
         Programul serii va fi deschis cu un concert susținut de Orchestra „Artes”, dirijor Aurel Balae, având-o ca invitată pe soprana Daniela Ștefania Ciocan, artist liric în cadrul Operei Naționale Române Iași. Copiii din Corurile „Angeli”, dirijor Mirela Palamariu și „Mini Angeli”, dirijor Ovidiu Manolache, ne vor încânta cu un concert de colinde, iar cei din grupul Just Smile vor încheia seara cu urări pentru noul an, în spriritul frumoaselor tradiții românești.


„Îi aşteptăm pe ieşeni la acest eveniment care dorește să producă o schimbare în viața copiilor și tinerilor cu autism, acordându-le șansa de a beneficia de terapii care să îi ajute să se dezvolte. Fiecare dintre noi poate deveni un sprijin pentru un copil special pe care să-l accepte și să-l susțină”, a declarat Carmen Ghercă, președinta A.N.C.A.A.R. Iași.
 
Carmen Ghercă, președinta A.N.C.A.A.R. Iași



 Spectacolul va fi prezentat de Carmen Târnoveanu și susținut de următorii parteneri media: TVR Iași, Radio Romania Iași, Viva FM,  Ziarul de Iași, IasiFun și WINK Public Multimedia. 
Sponsor: Take&Eat
Intrarea la spectacol se face pe bază de invitație. Prețul unei invitații este de 30 de lei, iar fondurile strânse din vânzarea lor vor fi donate A.N.C.A.A.R. Iași.

           Pentru detalii și rezervări: Carmen Ghercă, președinte A.N.C.A.A.R. Iași, Tel: 0729 914094, e-mail: contact@ancaar-iasi.ro 

duminică, 11 decembrie 2016

Share-uim globuri cu suflet



      Campanii umanitare fac de când eram în școala generală. Unii ne condamnă pe noi ăștia, care mai ajutăm din când în când, că ne aducem aminte de cei necăjiți doar la Paște și la Crăciun. E bine măcar că o facem și atunci. Campanii facem mult mai des, dar nu toate le postăm în social media. De sărbători toți vor să fie un pic mai buni și atunci de ce să nu profităm? J

       Eram în clasa a VIII-a când am avut pentru prima dată contact cu un alt mediu față de cel în care trăiam. Am ajuns din propria inițiativă la o casă de copii. Avem un medalion de aur și un mic pachețel cu dulciuri și mă uitam după o fetiță care să zâmbească sufletului meu. Am găsit o cârlionțată, blondă cu ochi albaștri abandonată de părinți. Era un copil extraordinar de frumos, dar nedorit.
     Nu știu să vă spun ce am simțit și ce am trăit acolo, dar știu că acela a fost momentul în care mi-am jurat că voi încerca să fiu un om bun cât voi trăi și că voi face totul corect și demen. Era felul meu de mulțumi Domnului și părinților mei, care deși au tras din greu la viața lor, ne-au iubit necondiționat și oricâte greutăți au avut, niciodată nu ne-au lăsat.

      Au trecut anii și am demarat campanii umanitare singură. Apoi ușor, ușor cu ajutor, ca apoi să devină o tradiție. Îmi aduc aminte cum șeful meu de la ziar, Dan, mi-a spus senin într-o zi:
      ”- Tu ai putea să-ți deschizi un ONG și să ajuți lumea. Ai face o treabă tare bună.”

      Nu am deschis nimic, dar am botezat o fetiță dintr-o familie care numai familie nu e. Am dat pe stradă de Moș Nicolae pachete la oamenii care mi se păreau mai necăjiți, dar și la băiatul de la toneta din Tătărași care îngheța zi de zi și iarnă de iarnă doar ca să ducă merinde celui mic de-acasă. Mereu îmi dădea ce avea proaspăt sau ce avea mai ieftin decât ceilalți. Eram la curent cu tot ce înseamnă legume și fructe de la tonetele din Tătărași.
-  Ce ai pentru mine azi, Alin?
- Am portocale bune de tot, doamnă. La mine sunt cele mai ieftine. Altceva nu am proaspăt. Dacă vreți ceva bun, are colegul de la toneta de pe colț niște mere aduse de la o seră de aici, dintr-un sat. Sunt și ieftine și bune. Fără chimicale.
- Poftim, îi zic când îi întind o punguță cu dulciuri. Să le duci la prichindelul tău acasă.
Mirat și cu ochii cât cepele, ia punga abia după ce-și dă jos mănușile murdare.
-  Pentru mine, doamnă?
- Nu pentru tine, îi răspund râzând. Pentru puștiul tău.  Dar dacă ai fost cuminte, poate vine moșul și la tine.

     Câte fericire am văzut în ochii băiatului respectiv, nici nu aveți idee. Un gest minuscul. Nici nu știu dacă erau dulciuri de 10 lei în pungă. Dar atât recunoștință rar ți-e dat să vezi. Și atunci mi-a făcut o promisiune solemnă. Că va fi mai bun și va munci mai mult ca să-i ofere copilului său și familiei lui un trai decent.



       Au urmat alte și atle campanii și gesture mici. Dar cred că cea mai mare dintre toate este cea care se desfășoară acum. ”Share-uim globuri cu suflet” este un poroiect implementat de Kooperativa Iași, comunitatea bloggerilor ieșeni. Ne propunem ca în preajma sărbătorilor să mergem și să însuflețim casele ridicate de Bogdan Tanasă. Exact! De Crăciun mergem la 11 familii care locuiesc în casele ridicate prin  proiectul Casa Share.


       Ca un Moș Crăciun veritabil ce sunt, alături de Ionuț și Alexandra am fost și am cerut ajutorul celor de Carrefour Felicia Iași. Răspunsul a venit pe loc, fără nicio ezitare, fără niciun comentariu. 









      Am primit 11 brăduți pe care i-am ales noi personal și cu tot ceea ce înseamnă decorarea lui. De la steluța din vârf și beteală, până la globuri, instalație și bomboane pentru brad. Pe lângă acestea, ne-au fost oferite și câte-un pachet de familie cu alimente de bază, de la ulei și zahăr, până la mezeluri și dulciuri pentru cei mici.

Sursă foto: Casa Share

       Un prim pas l-am făcut, totuși niciodată nu este suficient pentru aceste suflete necăjite. Prin urmare, avem nevoie de oameni care doresc să se implice. Orice și oricine este binevenit. 11 portocale, 11 bomboane, 11 eugenii, 11 acadele. Absolut tot ceea ce doriți și credeți că ar bucura suflete mici și mari. Dar să fie 11. Pentru toată lumea la fel.
        Iar dacă vreți să ne însoțiți, să știți în perioada 19-22 vom merge la familiile din Casele Share.
 
Sursă foto: Casa Share

Sursă foto: Casa Share

Familia 1 – Vlădeni – formată din 3 copii de 6 ani (băiat), 12 ani (băiat), 14 ani (băiat)  și 1 părinte
Familia 2 – Popricani – formată din 4 copii – 2 ani au gemenele (fete), 7 ani (fata), 9 ani (fata)  și 2 părinți
Familia 3 – Miroslava – formată din 3 copii – 5 ani(băiat), 8 ani (fată), 10 ani (băiat) și 2 părinți
Familia 4 – Moimești/Popricani – formată din 5 copii – 2 ani (băiat); 4 ani (băiat); 12 ani (băiat); 15 ani (fată); 16 ani(fată) și 1 părinte
Familia 5 – Prisăcani – formată dintr-un băiat de 15 ani – fără părinți acasă
Familia 6 – Popricani – fornmată din 7 copii – cu vârste între 0-15 ani și 1 părinte
Familia 7 – Popricani – formată din 2 copii – 5 ani (fată); 7 ani (băiat)
Familia 8 – Tipilești/Popricani – formată dintr-o bătrânică de 70 ani – Catinca
Familia 9 – Voinești – formată din 4 copii – 7 ani (fată); 12 ani(fată); 14 ani (băiat); 17 ani (băiat)
Familia 10 – Popricani/Moimești – formată din 5 copii – 5 ani (fată); 7 ani (fată); 12 ani (fată); 15 ani (fată); 14 ani (băiat)
Familia 11 – Medeleni/Golăești – formată din 3 copii – 5 ani (fată); 7 ani (fată); 16 ani (băiat).

         Însuflețește și tu un glob! Fă o faptă bună, chiar dacă o faci doar de Crăciun. Cineva acolo sus le ține socoteala. J
 
Sursă foto: Carrefour Felicia Iași

miercuri, 7 decembrie 2016

Mașină, bibelou de porțelan

      Am mașina din septembrie 2014. În anul acela, iarna a fost un coșmar pentru mine. Toată lumea îmi spunea să nu mă pună Sfântul să trag frâna de mână iarna că rămân cu ea în mână. Buuun, spun. Ascultat, băgat la cap, aplicat.
         
      Într-o dimineață de luni, când plecam de la muncă după 2 evenimente consecutive împreună cu ceilalți colegi, cred că afară erau cel puțin -20 de grade. Nu mișcasem mașina de sâmbătă dimineața, așa că era toată țurțuri. Mașina era puțin parcată în rampă. Insesizabil. Așa că blonda din mine o bagă în viteză, lasă motorul să meargă și se apucă de rașchetat parbrizul. Apăsam cu atâta ură pe gheața aia încât mașina s-a urnit din loc, la vale!!! Ea prima, eu după ea. Nici nu știam dacă să țip sau să râd. Colegii râdea, dar țipau ferea! De atunci mi-am jurat că voi încerca să am mai mare grijă de mașina mea. Nu degeaba îi spuneam ”Bebel”. Vorbe. La cum arată acum...
  
       Din poveste în poveste, mă întreabă o prietenă de ce nu-mi iau un garaj pliabil. În afară se găsesc la tot pasul. Touche!


Sursă foto: Garaj pliabil
       Și mă apuc de căutat. Primul venit, primul servit, nu? Caut „garaje pliabile” pe Google și mă trimite pe o pagină de Facebook. Și mai bine, îmi zic în gând. Ce să vezi! Apare Brașov la locație! Ăștia-s de-ai mei! Până aici le-a fost! Buhahahahaha!

       Le trimit o cerere de ofertă și primesc răspunsul foarte prompt. Le comunic că sunt brașoveancă cu buletin de Moldova, dar nu am uitat de unde am plecat. Din acel moment, discuția a mers spre un făgaș mult mai prietenesc, iar elementele protocolare au dispărut din peisaj.

       Dacă sunteți interesați să cumpărați un garaj pliabil sau măcar să aveți habar de așa ceva, puteți citi mai departe. Dacă nu vă interesează, vedeți că a început „Noră pentru fata mea” pe canal J.

 
Sursă foto: Garaj pliabil
     Și-l întreb pe Adrian, tipul din spatele tastaturii, de unde și până unde garajul pliabil, din ce material e, dimensiuni, de unde e adus, de unde ideea? Ce să mai, interogatoriu curat!

„Povestea - din spatele garajului - a început când căutam o protecție alternativă pentru mașina mea, în condițiile în care nu dețin un garaj convețional, construit. Eram foarte nemulțumit de diminețile reci de iarnă în care trebuia să curăț zeci de minute, poate, mașina de zăpadă și, mai ales, gheața de pe parbriz și geamuri. (Ha! Încă o victimă! Buhahaha – Notă personală) Mai mult, chiar și pe timpul verii, ploile cu gheață sunt cunoscute pentru daunele provocate vopselii sau lacului de pe mașini”, zice Adrian pe Facebook.

          De la aceste nemulțumiri sau neajunsuri a pornit practic în căutarea unei soluții. După câteva luni de căutări și studii de piață, împreună cu prietenul lui, Laurențiu, Adrian a găsit garajul pliabil și și-au propus să-l realizeze în România. 

     „Totuși, în entuziasmul nostru, ne-am dat seama că pentru început nu putem produce în țară acest garaj pliabil. Costurile de producție estimate erau foarte mari datorită, în primul rând, reticenței producătorilor și firmelor românești care de obicei practică un adaos foarte mare la începutul unei colaborări noi. Chiar și în cazul în care noi importam toată materia primă și aveam nevoie doar de manoperă, cerințele erau foarte mari în ceea ce privește comanda minimă ș.a.m.d.”, a adăugat brașoveanul.
Sursă foto: Garaj pliabil

 

Pe scurt, garajele pliabile sunt importate din China. 

Dacă vă interesează dimensiunele, aflați că sunt de 3 feluri:
- garaj pliabil Motto (dimensiuni: 2700X1570X1050mm / LxlxH) – pentru motociclete; 
- garaj pliabil Auto (dimensiuni: 5588x2600x2050mm / LxlxH) – pentru mașini „mici”;
- garaj pliabil SUV (dimensiuni: 5968X2800X2260mm / LxlxH) - așa cum sugerează și numele, se adresează posesorilor de SUV și de limuzine (sau mașini de clasă mare, în genul Audi A8, BMW seria 7 etc.).

      Prelata impermeabilă este dintr-un material respirabil, iar scheletul este făcut din țeavă galvanizată , rezistentă la rugină și foarte rigidă, ușor de manevrat. (Nici ăștia de la SRI nu cred că-i întrebau câte i-am întrebat eu. Săracii cred că au rămas cu sechele.)
     Din păcate, garajul pliabil nu se poate amplasa în spatele blocului pentru că, nu-i așa, la ce bătaie este acum pe locurile de parcare, riști să rămâi cu garajul minune doar o amintire. Asta unu la mână, iar doi - ai nevoie de spațiu de manevrare. 

Sursă foto: Garaj pliabil

      ”Prima piedică a fost dimensiunea standard a locurilor de parcare, unde atât lățimea, cât și lungimea nu permit desfășurarea garajului în interiorul parcărilor. Cu atât mai mult cu cât și vecinii din stânga și dreapta mașinii cu garaj au nevoie de spațiu să iasă din mașină. Este foarte cunoscută problema lovirii ușilor de mașina parcată lângă a noastră. Deci da, necesită un anumit spațiu de manevrare și mai ales de amplasare dacă vorbim de garajul Auto și SUV. De aici, pot spune că aceste produse se adresează în principal celor care dețin curte, spații proprii sau parcări mai mari”, susține Adrian.
    
       Ei bine, garajul pliabil se fixează în ciment/beton/pământ prin dibluri speciale și nu trebuie decât semi-rabatat pentru a scoate mașina sau pentru a o închide înăuntru. Garajul se încuie, deci ar da ceva bătăi de cap spărgătorilor de mașini. Pentru că nu este o construcție permanentă, se poate reloca oriunde. Timpul de montare a garajului este de 1-2 ore, dar asta depinde de câte pahare ai la bord sau dacă ai fost la cercetași și știi să montezi un cort. Dacă nu, ghinion.

 
Sursă foto: Garaj pliabil
       Deci, dacă sunt ceva doritori printre voi, puteți procura garajul pliabil de la Brașov prin comandă direct de AICI, sunând la telefon - 0745 931 201 – Adrian sau la adresa de e-mail office@garajpliabil.ro.

Și pentru că cireașa de pe tort întotdeauna se pune ultima, iată și prețurile:
Garajul pliabil Motto - 1.249 RON (TVA inclus);
Garajul pliabil Auto - 2.499 RON (TVA inclus) - transport inclus;
Garajul pliabil SUV -  2.898 RON (TVA inclus) - transport inclus.




sâmbătă, 3 decembrie 2016

OMENIE, unde ai dispărut?


       Ne omorâm între noi din cauza băuturii. Ne urâm din nimic. Ne dorim răul fără motiv. Judecăm din auzite fără a cunoaște. Cei care țipă în gura mare că te apreciază sunt cei care te denigrează cel mai mult. Cei cărora erai în stare mai ieri să le dai haina de pe tine te sfâșie până te lasă dezbrăcat. Trăim într-o societate bolnavă, în care banul dictează. Ajungem să cerem pomeni și să spunem mulțumesc pentru niște lucruri care ni se cuvin, pentru care am muncit sau am plătit cu vârf și îndesat. Nu mai există fericirea lucrurilor simple. Nu mai există recunoștința faptelor bune. Dăm prietenii de ani de zile pe momente sau vorbe spuse la mânie. Stricăm, dar nu reparăm. Preferăm să aruncăm, doar se mai găsește. Nu mai punem preț pe a fi, ci pe a avea. Ne dezvoltăm, creștem, ne uităm de sus și uităm de unde am plecat. În schimb, avem grija celui de lângă noi să-i reamintim cât de nesemnificativ este. Primim mai multă iubire de la necuvântătoare în timp ce omul are grijă să-ți aducă numai suferință. 

Sursă foto: http://surse.citatepedia.ro/

        Pozăm în oameni onorabili, dar aruncăm cu venin în oricine nu ne împărtășește idealurile sau care are ceva de spus împotrivă. Ne jignim și ne bârfim, iar apoi pretindem respect. În față râdem și pe la spate înfingem pumnalul. Ne bucurăm de răul altuia și-l invidiem când îi merge bine. Suntem atât de înrăiți încât ne dușmănim frați între frați și copii cu părinți.
        În spatele tastaturii desființăm oameni, munca și realizările acestora de ani de zile. Suntem filosofi și atotștiutori. Online-ul a înlocuit VIAȚA. Preferăm să postăm pe Facebook fel de fel de mesaje cu aluzii, dar suntem prea lași să spunem în față ce ne doare. Comunicăm atât de prost!

Sursă foto: WordPress.com

           Am întâlnit pe stradă în Bruxelles o româncă din București. Cerusem indicații în engleză cum ajungem la Parlamentul European. Auzindu-ne vorbind românește, ne-a răspuns zâmbind pe limba noastră.
„ - Te-ai mai întoarce acasă?”, am întrebat-o în timp ce ne însoțea pe drum.
„ - Niciodată. Îmi iubesc poporul, dar ai noștri sunt prea răi și invidioși. Aici parcă e altă lume. Nimeni nu are nimic cu nimeni.”

         Și atunci te întreb, OMENIE, unde ai dispărut?

Sursă foto: http://calmingaesthetics.tumblr.com/